Sárgabaracklekvár mindig készül nálam a hagyományos módon, mert ezt használom süteményekhez. A többi gyümölcsöt viszont legtöbbször mindenféle fűszerrel, zöldfűszerrel vagy virágokkal kombinálom. A körtéhez remekül passzol a fahéj, a szegfűszeg, a vanília, a gyömbér vagy a kardamom. Ezzel az utóbbival készítettem lekvárt a körtékből. Három változatban kapható: zöld , fehér és fekete, amelyet füstben szárítanak. A zöld kardamomot használjuk ehhez a recepthez, mivel a fehér kardamom a zöld áztatással fehérített változata, íze jóval gyengébb. Egészben (hüvelyestül), magok formájában vagy őrölve vásárolhatjuk meg.
Hozzávalók (kb. 4 db 320 ml-s üveghez):
2 kg érett körte, meghámozva, kimagozva és kis kockákra vágva
400 g cukor
120 ml friss citromlé
1 evőkanál zöld kardamom hüvely, enyhén összetörve
1 evőkanál méz
Tegyük a körtéket egy nagy lábasba a cukorral, a citromlével és a kardamommal. Forgassuk alaposan össze, majd takarjuk le és legalább egy órán át pihentessük.
Mikor már levet engedett a gyümölcs, tegyük a lábast a tűzhelyre és forraljuk fel, majd közepes lángon, gyakran kevergetve, főzzük, amíg sűrű nem lesz.
A lekvár teszteléséhez cseppentsünk egy kis mennyiséget egy lehűtött tálkára és nézzük meg, hogy mennyire dermed meg fél perc alatt.
Ha a lekvár még folyós, főzzük még néhány percig, majd teszteljük újra.
Keverjük hozzá a mézet.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése