Kék burgonya kanapé tormás creme fraiche-sel és kaviárral
A főételt talán kissé macerás elkészíteni, ezért egy igen egyszerű előételt választottam mellé.
Hozzávalók:
1/4 kg kék burgonya
1/2 bögre creme fraiche (vagy tejföl)
1/4 bögre apróra vágott snidling
1 evőkanál apróra vágott kapor
2 evőkanál torma
fekete bors
só
kaviár (így utólag meggondolva, a fekete talán jobban mutatott volna)
A burgonyákat héjastól főzzük meg. Hűtsük, pucoljuk.
A creme fraiche-ben keverjük el a kaprot, snidlinget, tormát. Ízesítsük sóval, borssal.
Szeleteljük fel vastagra a burgonyákat.
Helyezzük tányérra, tegyünk egy-egy kanál creme fraiche-t rájuk, majd egy púpozzunk a tetejükre kaviárt.
Bélszín wellington zöldfűszeres sült burgonyával és zöldborsmártással
Hozzávalók a főételhez:
A duxelles-hez (apróra vágott gomba, hagyma és zöldfűszerek keveréke):
65 dkg csiperkegomba
2 mogyoróhagyma, megtisztítva és felaprítva
4 gerezd fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
2 szál friss kakukkfű, csak a levelei
2 evőkanál sótlan vaj
2 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt fekete bors
A marhahúshoz:
1 kg bélszín (filet mignon)
extra szűz olívaolaj
só és frissen őrölt fekete bors
12 szelet prosciutto
6 szál friss kakukkfű, csak a levelei
2 evőkanál dijoni mustár
liszt
400 g leveles tészta
1 tojás, enyhén felverve
A zöldborsmártáshoz:
2 evőkanál olívaolaj
2 mogyoróhagyma, szeletelve
2 gerezd fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
3 szál friss kakukkfű, csak a levelei
1 bögre brandy
1 bögre marhahúsleves
2 bögre tejszín
2 evőkanál dijoni mustár
1/2 bögre zöldbors sós lében, leszűrve, de a levét ne öntsük ki
A zöldfűszeres sült burgonyához:
1 kiló kifliburgonya
2 szál friss rozmaring
2-3 szál friss zsálya
3 szál friss kakukkfű
6 gerezd fokhagyma, nem kell megpucolni, csak lapítsuk szét késsel
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
Só, bors
A duxelleshez: Robotgéppel aprítsuk fel a gombát, hagymát, fokhagymát, kakukkfüvet. Apróra vágjuk, de ne pépesre.
A vajat és az olívaolajat hevítsük fel egy nagy serpenyőben. Adjuk hozzá a gombás keveréket és kevergetve pirítsuk 8-10 percig, amíg a folyadék el nem párolog róla. Sózzuk, borsozzuk és tegyük félre kihűlni.
Vegyük elő a marhát. Kötözzük össze 3-4 helyen, így megtartja majd a hengeres formát sütés közben.
Kenjük körbe olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk, beleértve a végeket is.
Vastag talpú serpenyőt forrósítsunk fel, tegyünk bele egy kevés olívaolajat és pirítsunk kérget a húsra. Minden oldalát- a végeket itt is beleéertve- kb 2-3 percig süssük.
Közben Terítsünk magunk elé egy nagyobb fóliát és fektessük rá a prosciutto szeleteket.
Akkora téglalapot készítsünk, amely elegendő lesz, hogy körbeölelje a teljes marhahúst. Egyenletes rétegben kenjük el a sonkák tetején a duxellest.
Sóval és borssal fűszerezzük, majd szórjuk meg friss kakukkfű levelekkel. Amikor a marhahús körbesült, vegyük ki a serpenyőből, vágjuk le a zsineget és kenjük körbe dijoni mustárral.
Hagyjuk kissé kihűlni, majd fektessük a sonkás-gombás ágyra.
Tekerjük fel, hogy jó feszes legyen a csomagolás, csavarjuk össze szorosan a végeit is.
Tegyük hűtőszekrénybe 30 percre, közben melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Egy enyhén lisztezett felületre borítsuk rá a leveles tésztát.
Vegyük ki a hűtőszekrényből a húst, csomagoljuk ki, fektessük a tészta közepére és fedjük be vele.
Vagy vagdossuk be a tészta széleit és átlóban fedjük be a marhát, vagy ha egyben borítjuk rá, akkor vágjunk kis réseket, hogy kijusson a gőz.
Megkenjük felvert tojással és betesszük a sütőbe.
Süssük 40-45 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz.
Ha van húshőmérőnk mérjük meg, hogy elérte-e a marhahús az 50-52 fokot. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk pihenni, mielőtt felszeletelnénk.
A zöldborsmártáshoz:
Miután kivettük a marhát a serpenyőből, adjuk hozzá az olívaolajat. Dobjuk rá a hagymát, fokhagymát, kakukkfüvet és süssük 1-2 percig, majd vegyük félre a gázról.
Hozzáadjuk a brandy és meggyújtjuk, ha nincs fáklyánk, akkor egy nagyon hosszú gyufával, de lehetőség szerint magunkat ne gyújtuk fel.
Miután a lángok elültek, tegyük vissza a tűzre, hozzáadjuk a húslevest. Főzzük, amíg felére nem csökken a folyadékmennyiség.
Ekkor adjuk hozzá a tejszínt és a mustárt.
Újra csökkentsük felére, majd keverjük bele a zöldborsot.
A burgonyához:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Ha nagyok volnánaka burgonyák, daraboljuk fel őket. Tegyük egy tálba a megmosott burgonyát, rozmaringot, zsályát, kakukkfüvet, fokhagymát. Locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
Rázogatva keverjük össze, majd öntsük egy tepsibe.
Tegyük a sütőbe és süssük 20 percig, vagy amíg kivül ropogós, belül pedig puha nem lesz.
Rázogatva keverjük össze, majd öntsük egy tepsibe.
Tegyük a sütőbe és süssük 20 percig, vagy amíg kivül ropogós, belül pedig puha nem lesz.
Tálaljuk ezzel és a mártással a marhát.
Hozzávalók 4 körtéhez:
4 formás körte
1 üveg vörösbor
60 g cukor
1 fahéjrúd
2 csillagánizs
2 kardamom
2 egész szegfűszeg
2 egész szegfűbors
1/4 bögre tejszín
50 g étcsokoládé
Tegyük fel egy kis lábasban a bort a fűszerekkel és a cukorral együtt.
Ha a cukor felolvadt, tegyük bele a meghámozott körtéket.
Alacsony hőfokon főzzük amíg meg nem puhulnak, közben folyamatosan forgassuk és locsolgassuk őket a borral.
A csokoládészószhoz egyszerűen melegítsük fel a tejszínt, tördeljük bele az étcsokoládét.
Olvasszuk el benne és keverjük teljesen simára a szószt.
Öntsünk a desszertestányérok aljára a csokoládéból, ültessük rá a körtéket.
A bort egy kis kanál keményítővel besűrűsíthetjük és még ezzel is nyakonlocsolhatjuk a gyümölcsöket.
Borban párolt körte
Hozzávalók 4 körtéhez:
4 formás körte
1 üveg vörösbor
60 g cukor
1 fahéjrúd
2 csillagánizs
2 kardamom
2 egész szegfűszeg
2 egész szegfűbors
1/4 bögre tejszín
50 g étcsokoládé
Tegyük fel egy kis lábasban a bort a fűszerekkel és a cukorral együtt.
Ha a cukor felolvadt, tegyük bele a meghámozott körtéket.
Alacsony hőfokon főzzük amíg meg nem puhulnak, közben folyamatosan forgassuk és locsolgassuk őket a borral.
A csokoládészószhoz egyszerűen melegítsük fel a tejszínt, tördeljük bele az étcsokoládét.
Olvasszuk el benne és keverjük teljesen simára a szószt.
Öntsünk a desszertestányérok aljára a csokoládéból, ültessük rá a körtéket.
A bort egy kis kanál keményítővel besűrűsíthetjük és még ezzel is nyakonlocsolhatjuk a gyümölcsöket.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése