Szeptemberben indul a fekete kagyló-szezon, ekkor kezdik „szüretelni” a tenyésztett –nem szabadvízi- példányokat.
A kagyló elkészítése tényleg nem igényel semmilyen gyakorlatot, szinte percek alatt elkészül. Nem annyira luxus, mint gondolnánk. Már 1300 forintos kilóáron beszerezhető a Nagycsarnokban vagy a Metro-ban. Persze a tisztított kagyló ára akár a duplája is lehet, szóval érdemes kicsit bajlódni vele.
A kagylót, ha nem használjuk fel azonnal, tegyük otthon egy tálba, fedjük le vizes konyharuhával és tegyük a hűtőbe, így eláll állítólag két napig is. Vizet ne öntsünk alá.
Ha nem tisztított kagylót vettünk, akkor lesz egy kellemes 20 percünk, amíg megtisztítgatjuk őket. Egy súrolószivaccsal tisztítsuk meg a héjukat, majd szedjük ki a szakálkát belőlük. Ehhez fogjuk egyik kezünkbe a kagylót, nyomjuk óvatosan össze a héjakat, a másikkal fogjuk meg a szakállat és óvatosan húzzuk ki.
A törött kagylókat dobjuk ki. Ha nyitva van a kagyló, kicsit üssük oda a pulthoz, ha becsukódik, akkor felhasználhatjuk, ha nem, akkor dobjuk ki.
Hozzávalók:
1 kiló élő kagyló
8 újhagyma, felkarikázva
2 gerezd fokhagyma felszeletelve
250 ml cider
4 kakukkfű ág
150 ml tejszín
Petrezselyem
Egy kanál olajon olvasszuk meg a vajat, dobjuk rá a hagymát, főzzük egy percig.
Adjuk hozzá a kakukkfüvet és a kagylókat.
Fedjük le az edényt és főzzük 3-4 percig, vagy amíg a kagylók ki nem nyílnak.
Öntsük rá a tejszínt, szórjuk meg petrezselyemmel.
Friss kenyérrel vagy bagett-tel tálaljuk.
Fontos:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése